La începutul acestui an, opinia publică din România avea să afle că Bogdan-Alexandru Drăgoi, membru independent în Consiliul de Administrație (CA) al BRD Groupe Société Générale, a fost sancționat de Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin hotărârea nr. 161/09.03.2022 pentru “discurs de ură care încalcă demnitatea umană a cetățenilor care aparțin unei minorități”. Fapta care a făcut obiectul hotărârii CNCD a avut loc în timpul ședinței AGEA din 25 noiembrie 2021 a SIF Banat-Crișana, unde domnul Drăgoi îndeplinește funcția de Președinte-Director General.

Asociația Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a cărei misiune este protejarea drepturilor și intereselor acționarilor la SIF-uri s-a adresat BNR, reclamând inadecvarea domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi în cadrul CA-ului băncii dumneavoastră. Am arătat în adresa noastră că menținerea domniei sale în CA al BRD Groupe Société Générale reprezintă o încălcare a Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 5/2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit, și totodată a Codului de Guvernanță Corporativă al BRD. După hotărârea CNCD, Bogdan-Alexandru Drăgoi nu mai îndeplinea criteriile de bună reputație necesare ocupării unui loc într-un consiliu de administrație bancar. Am primit un răspuns semnat de domnii Dan Suciu și Adrian Cosmescu, directori în cadrul BNR, prin care am fost înștiințați că adresa AISIF a fost remisă BRD, în contextul în care evaluarea adecvării membrilor consiliilor de administrație trebuie făcută într-o primă instanță de instituția de credit în cauză.

Amploarea dezbaterii publice din ultimele zile pe marginea afirmațiilor discriminatorii-sexiste proferate de George Buhnici, un cunoscut influencer si vlogger, ne-a determinat să vă înaintăm această scrisoare deschisă. Așa cum probabil știți, declarațiile domnului Buhnici au generat în societatea românească luări de poziție fără precedent, determinând câteva reacții instituționale notabile. În primul rând, membrii colegiului director al CNCD, aceași instanță care l-a sancționat pe Bogdan-Alexandru Drăgoi pentru discriminare și xenofobie, s-a autosesizat pentru a analiza “limita libertății de exprimare în raport cu dreptul la demnitate al femeilor și în general al oamenilor din perspectiva aspectului fizic.” Apoi, mai multe corporații care foloseau serviciile de promovare ale influencerului George Buhnici s-au dezis de afirmațiile sale publice. Dintre aceste reacții cea mai notabilă este cea a BCR care a și renunțat la serviciile oferite de domnul Buhnici.

Întorcându-ne la Bogdan-Alexandru Drăgoi, membru în CA al BRD, acesta are deja o hotărâre din partea CNCD pentru afirmații pe care le considerăm mult mai grave decât cele ale domnului Buhnici. În contextul dezbaterilor publice privind discriminarea și mai ales a sensibilității tot mai mari a publicului pentru această temă, vă solicităm respectuos, domnule președinte al Consiliui de Administrație al BRD, exprimarea unei poziții publice legată de adecvarea domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi în CA-ul BRD, una dintre cele mai importante instituții de credit din România.

Încă de la înființare, AISIF și-a asumat inițierea și derularea unor campanii de public awareness pentru remedierea unor disfuncționalități și nereguli din piața de capital românească, iar demersul prezent se înscrie în această direcție strategică.

Cu respect,
Marius Pop
Director Executiv AISIF

Stimate domnule Giovanni Luca Soma, președinte al Consiliui de Administrație BRD